SUCCESFULDE FORANDRINGER SKAL LEDES

Forandringsledelse

Det har alle dage været nødvendigt for virksomheder at tilpasse sig nye krav i markedet, nye kulturer, ny teknologi, konkurrenter og andre skiftende omstændigheder. En sådan tilpasning kræver ofte en forandring i organisationen, hvor målet er at implementere den nye virkelighed og samtidig håndtere de menneskelige aspekter, der også følger med i en forandringsproces.

Det at flytte medarbejdere fra en tryg, velkendt situation eller hverdag og over i en ukendt, ny virkelighed bringer ofte udfordringer med sig. Her er forandringsledelse og forandringskommunikation afgørende for at komme succesfuldt i mål. Det er nemlig de færreste mennesker, der hylder forandringer – det gælder også i virksomheder og organisationer, som står overfor både store og gennemgribende forandringer såvel som små ændringer.

PROAKTIV OG AUTENTISK LEDELSE I EN FORANDRINGSPROCES

I Stifinder arbejder vi med autentisk ledelse, som går i dybden med, hvordan du opnår en dybere forståelse af de mentale og følelsesmæssige processer, der gør, at mennesker tænker forskelligt, reagerer forskelligt på udfordringer og lærer på hver deres måde. Netop som vi ser i en forandringsproces, hvor de involverede uundgåeligt vil have forskellige oplevelser og anledninger til bekymringer eller utryghed. Det handler derfor for dig som leder om
at have blik for, hvad der er på spil for den enkelte medarbejder.

Oplever du modstand eller bliver du udfordret af dine medarbejdere, når du præsenterer forandringer? Det gælder om at være på forkant i forandringsprocesser og sørge for, at alle involverede tager ejerskab
og er aktivt involveret. Når vi ikke er en aktiv del af forandringsprocessen, så kan det begynde at føles utrygt.

Succesfuld forandringsledelse drejer sig med andre ord ikke kun om
at give medarbejderne viden om forandringerne – det handler i høj grad også om at påvirke deres holdninger og adfærd, så de motiveres til at ville forandringerne selv. Det skal være mere attraktivt at forandre sig end at lade være.

HVAD ER GOD FORANDRINGSLEDELSE?

Grundtanken i forandringsledelse – change management eller leadership – handler om at understøtte en organisatorisk forandringsproces fra start til slut. Det er ledelse, der arbejder med at omstille og motivere de involverede i processen – det kan være ledere, eksterne- og interne samarbejdspartnere og ikke mindst medarbejdere.

En forandringsproces er ofte præget af, at organisationen skal tilpasse sig nye teknologier, kulturer, lovgivning, sammenlægninger eller strategier – indefra såvel som udefrakommende – som især for medarbejderne kan give anledning til utryghed.

HVORDAN UDFØRES FORANDRINGSLEDELSE OG AF HVEM?

Det er den øverste ledelse og den enkelte leder, som er tættest på medarbejderne og de øvrige involverede, der har ansvaret for at skabe nogle rammer, som både sikrer ejerskab og motivation gennem forandringsprocessen.

En forandringsproces skal ses som en rejse – og som med enhver anden rejse, så skal den planlægges. Ikke ned til mindste detalje, men det er en stor fordel at gøre sig nogle indledende øvelser og overvejelser, inden processen sættes i gang.

Afhængig af omfanget af den forandring I skal igennem, så er der flere områder, du kan (og skal) forvente at komme til at arbejde med:

  • Målsætning & forventningsafstemning – at sætte motiverende mål for forandringsprocessen vil hjælpe til at holde fokus både for stakeholders, ledere og medarbejdere.
  • Konsekvensanalyse – med en analyse af konsekvenserne kan du få værdifuld indsigt i, hvad forandringen vil påvirke og ligeledes ikke påvirke i organisationen.
  • Interessentanalyse – få klarlagt hvem der er stakeholders, så du kan sikre god kommunikation med dem. De er vigtige i processen og skal indgå aktivt gennem projektet.
  • Udnyttelse af udviklingspotentiale – uvisheden, der følger med forandringer, er ikke nødvendigvis ensbetydende med noget dårligt. Der er også masser af muligheder og potentiale. Du skal som leder hjælpe den enkelte medarbejder til at indfri sit potentiale, når forandringer banker på.
  • Forandringsresistens – det er naturligt at opleve modstand i forbindelse med forandringer. For mange er arbejdet en stor del af deres identitet og selvopfattelse, og derfor kan en forandring – stor som lille – føles truende på det billede. Her er dialogen afgørende, så du som leder kan lære forandringen af kende fra medarbejderens perspektiv.

STIFINDER UDSTYRER DIG MED REDSKABER TIL FORANDRINGSLEDELSE

Hvis du oplever, at begrænsninger og udfordringer forhindrer dig i at realisere dine og virksomhedens mål, så er Stifinderprogrammet måske noget for dig.

Formålet med Stifinderprogrammet er at hjælpe dig som leder med at udvide dine egenskaber og evne til at håndtere kompleksitet og forandring – og dermed styrke din ledelsesidentitet. Det betyder, at den professionelle identitet, du har tilegnet dig gennem uddannelsen, og de kompetencer, du har udviklet gennem din karriere, vil blive videreudviklet og integreret til en mere personlig ledelsesstil til glæde for dig selv, virksomheden og dine medarbejdere.

Stifinderprogrammet er baseret på transformativ læring, hvilket betyder at vi i Stifinder arbejder med at udvikle deltagernes kompetencer indefra og ud, og derved ser vi kernekompetencerne og ender ud med bedre lederkompetencer.

PROGRAMMET BESTÅR AF FØLGENDE 3 MODULER:

Modul 1: Stifinderstrategien
Modul 2: High performance teams
Modul 2: Autentisk ledelse

Ønsker du at vide mere om stifinderprogrammet?

Vi afholder løbende gratis inline infomøder om Stifinderprogrammet.