Pernille Sindby: »Jeg er blevet bevidst om, at jeg nu har en stilling, hvor jeg kan gøre en forskel«

 

Som CEO i Totalkredit er det vigtigt for Pernille Sindby at gå forrest med de forandringer, hun gerne vil se i organisationen. Det viser sig både, når hun hjælper de yngre kvinder i branchen frem – eller når hun opgiver hjørnekontoret og hver dag skal finde en ny plads.

 

Når man har været leder i næsten 20 år – som Pernille Sindby har – har man prøvet lidt af hvert. For knapt to år siden trådte Pernille Sindby ind ad døren som CEO hos Totalkredit. Og det gjorde hun med en ydmyg bevidsthed om, hvordan hun forvalter den rolle.

I dag beskriver hun selv sin lederstil som ”reflekterende, afsøgende og lyttende”. Men det har ikke altid været sådan.

I 2009 var hun igennem Stifinderprogrammet, som havde afgørende betydning for, hvordan hun er leder i dag.

»En af de ting, jeg lærte på Stifinderprogrammet, var, at jeg havde tendens til at tænke: ”Jeg ved bedst”. Eller: ”Min måde er den rigtige måde”. Lige meget hvad andre sagde, tænkte jeg bare: ”Ja ja den er god med dig”,« siger hun og fortsætter:

»Og det lærte jeg på den hårde måde. I flere af øvelserne under Stifinderprogrammet var der ting, der kiksede, fordi jeg insisterede på at gøre det på min måde.«

Før Stifinderprogrammet var Pernille Sindby en mere ”klassisk” leder. »Lidt mere firkantet og bestemt,« som hun selv formulerer det.

»Selvom der stadig er situationer, hvor jeg tager beslutningen, så giver jeg meget mere plads til andre, end jeg gjorde før.«

Det er 13 år siden, Pernille Sindby blev Stifinder. Siden da har hun taget flere af Stifinders master classes. Så hun tænker ikke længere over, hvordan hun bruger Stifinderprogrammet i sin ledelse, fortæller hun.

»Det er jo en helt anden type læring end på andre lederkurser, jeg har været på. Det sætter sig bare på rygraden.«

Vigtigheden af at tænke proaktivt

Mange af værktøjerne fra Stifinderprogrammet er derfor en helt integreret del af Pernille Sindbys måde at lede på i dag, fortæller hun. Én af dem er evnen til at forholde sig proaktivt til sin fremtid.

Siden Pernille Sindby blev Stifinder, har hun skiftet job 5 gange. Hver gang, hun har skullet træde ind i en ny stilling, har hun derfor brugt god tid på at visualisere og forestille sig de forandringer, hun ønskede se i den organisation, hun trådte ind i.

Helt konkret har hun blandt andet brugt en Graphic Gameplan, hvor man gennem flere øvelser og analyser bruger tid på at forestille sig sin mulige fremtid, hvordan man opnår den og hvilke udfordringer, der er på vejen derhen. Dernæst visualiserer og planlægger man, hvordan man opnår den fremtid ved hjælp af delmål.

At udfylde en Graphic Gameplan inden et jobskifte giver Pernille Sindby rum til proaktivt at reflektere over, hvordan hun vil gå ind i sin kommende stilling, fortæller hun. Hvordan vil hun gå ind i sin rolle? Hvad ser hun som udfordringerne? Hvad skal der laves om på?

»Af natur er jeg meget utålmodig. Men når jeg laver en Gameplan, bliver jeg tålmodig og får et meget konkret billede af, hvordan processen skal se ud. Jeg kan ikke lave alle forandringer på en gang, så jeg bliver nødt til at blive bevidst om, hvordan processen skal se ud,« siger hun og fortsætter:

»Og så kan jeg arbejde struktureret med de forandringer, jeg gerne vil skabe – uden at sige noget højt eller at komme med en stor, forkromet plan, som ingen kan overskue. Og så kan jeg stille og roligt få folk med mig.«

At give op på hjørnekontoret

En af de forandringer, Pernille Sindby ville skabe i Totalkredit, var at gøre op med de forventninger der var til direktørposten, fortæller hun.

For knapt 2 år siden gik Pernille Sindby fra stillingen som Vicedirektør for Group Risk Management og Compliance i Nykredit til stillingen som CEO i Totalkredit.

Og selvom hun nu sidder på direktørposten, er det vigtigt for hende, at være en synlig og tilgængelig leder, som medarbejderne føler, at de kan komme og tale med.

I oktober 2022 blev der indført såkaldt free seating hos Totalkredit, hvilket betyder, at organisationen forsøger at gøre op med faste pladser, men i stedet har zoner og arbejdsstationer, der imødekommer det konkrete arbejdsbehov for den enkelte på en given dag.

En del medarbejdere sætter sig i samme område og ved de samme kolleger hver dag, med mindre de har projektarbejde. Bortset fra Pernille Sindby, som hver morgen finder et helt nyt sted at sidde – og håber, at hun vælger en plads, som ikke en anden person havde ønsket at benytte den dag.

»For mange er det en stor forandring ikke at have faste pladser. Og hvis jeg vil have andre til at gøre det, må jeg selv gå forrest,« siger hun.

»Og så er der også noget med vise folk, at det er okay at sige nej til direktøren. Så det der med en dag at sidde en plads, som Mads havde håber at få. Og så kommer Mads hen og siger: ”Hmm Pernille… Den plads vil jeg altså gerne have i dag, fordi jeg skal arbejde sammen med nogle kolleger ved siden af”. Det har været en ret stor overvindelse for nogle.«

Den nye generation af kvinder

En anden forandring, Pernille Sindby ønsker at se i Totalkredit – og i den finansielle sektor generelt – er, at der skal være flere kvindelige ledere. I den finansielle sektor er kun 26% af lederne kvinder. Det er derfor en hjertesag for Pernille Sindby at støtte yngre kvinder i at komme ind i lederstillinger.

»Jeg føler et ansvar for at hjælpe den næste generation af unge kvinder til at få et godt ståsted. Derfor arbejder jeg meget med, hvordan vi kan give de unge kvinder de samme muligheder, som de unge mænd i branchen.«

At samme årsag er Pernille Sindby derfor mentor for flere yngre kvinder i den finansielle sektor. Og så forsøger hun at støtte talentfulde yngre kvinder videre i deres karriere. Hun fortæller:

»Når jeg oplever nogle yngre kvinder, som har noget særligt, prøver jeg at snakke med dem og få en forbindelse til dem. Og så bruger jeg mit eget netværk til at sende dem videre, så de kan få noget sparring.«

Og så forsøger hun også at italesætte manglen på kvindelige ledere alle steder, hun kan komme til det, fortæller hun. At blive CEO i Totalkredit har medført en anden opmærksomhed på den indflydelse, man har som topchef, for Pernille Sindby.

»Jeg er blevet mere bevidst om, at nu har jeg en stilling, hvor jeg kan gøre en forskel. Derfor skal jeg også gøre en forskel,« siger hun afsluttende.

Ønsker du at vide mere om stifinderprogrammet?

Vi afholder løbende gratis inline infomøder om Stifinderprogrammet.

X
X