Ledelse med følelsesmæssig intelligens
Det at være en god leder handler ikke kun om at have en skarp analytisk hjerne, en verdensklasse uddannelse og en stærk overbevisningsevne. En god leder skal også have følelsesmæssig intelligens. I det følgende ser vi på, hvad følelsesmæssig intelligens er for en størrelse, hvordan man kan lede med følelsesmæssig intelligens, og hvilke fordele og ulemper der er ved at gøre det.
HVAD ER FØLELSESMÆSSIG INTELLIGENS?
Følelsesmæssig intelligens handler om evnen til at være opmærksom på og forstå egne og andres følelser. Det indebærer også, at man kan regulere egne følelser, reagere effektivt på dem og skabe positive, sociale relationer. Der er tale om færdigheder, der sætter ledere i stand til at maksimere både egen og medarbejdernes performance.
Man taler bredt om fem hovedkomponenter i følelsesmæssig intelligens, som er: selverkendelse, selvregulering, motivation, social bevidsthed og empati.
Selverkendelse er evnen til at være bevidst om sine egne følelser – styrker, svagheder, værdier og indflydelse på andre. Det vil sige at være i stand til at genkende og forstå egne følelser samt at vide, hvordan de påvirker en selv og andre.
Selvregulering er evnen til at regulere sine følelser – at kunne kontrollere sine reaktioner, bevare roen under pres og ikke lade dem stå i vejen for at tænke klart eller handle effektivt.
Motivation handler at have et drive til at præstere noget, der overstiger forventningerne – både egne og andres. Det viser sig typisk i passionen for og nydelsen i at præstere, blot for præstationen skyld og ikke for udefrakommende faktorer som løn, magt og status.
Social bevidsthed er evnen til at være opmærksom på og forstå andre mennesker. Det omfatter evnen til at læse sociale signaler, se tingene fra en anden persons perspektiv og forstå, hvordan ens ord og handlinger kan påvirke andre.
Empati omfatter evnen til at fornemme, hvordan en anden person har det, og reagere på en måde, der viser, at du forstår og bekymrer dig om deres følelsesmæssige tilstand og reaktionsmønster.
FORDELE OG ULEMPER VED AT LEDE MED FØLELSESMÆSSIG INTELLIGENS
Der er både fordele og ulemper ved at lede med følelsesmæssig intelligens.
Den største fordel er, at det kan hjælpe ledere til at blive mere effektive i dagligdagen. Følelsesmæssig intelligens gør som sagt, at ledere er bedre i stand til at forstå og reagere på andres følelser. Det betyder, at de kan skabe et positivt arbejdsmiljø, opbygge tillid og respekt og håndtere konflikter effektivt, fordi de kan sætte sig i deres kollegers sted og se situationer fra forskellige perspektiver. Derudover har denne type ledere ofte også fokus på, at der ikke er to mennesker og dermed følelsesmæssige reaktioner, der er ens – og det kræver en individuel ledelsesstil.
Den største ulempe ved at lede med følelsesmæssig intelligens er, at det kan blive opfattet som en negativ egenskab. Nogle mennesker kan se det som et tegn på sårbarhed og svaghed, når en leder taler om eller involverer sig i teamets følelsesmæssige liv. Samtidig kan den samme involvering føre til udbrændthed og medfølelsestræthed, hvis du som leder ikke er forsigtig og får sat grænser.
Når det gælder ledelse med følelsesmæssig intelligens er det derfor vigtigt at finde en balance, der fungerer for dig som leder og for dit team.
STYRK DIN PERSONLIGE LEDERSTIL MED STIFINDER
Vi er alle udstyret med niveauer af følelsesmæssig intelligens på forskellige områder, som kommer i spil på i et lederskab – disse kan styrkes gennem øvelse, vedholdenhed og feedback fra kollegaer eller coaches.
I Stifinder arbejder vi med leadership – og i særdeleshed personligt lederskab. Vi fokuserer netop på at inspirere ledere til at udfordre og udforske deres egne holdninger, adfærd og muligheder for at udvikle deres personlige lederskab.
Stifinderprogrammets tre moduler tager derfor ikke kun afsæt i det mindset og adfærd, man har med i det professionelle liv. Du får som deltager i høj grad også mulighed for at arbejde i bredden og dybden, hvilket giver en nuanceret og personlig selvindsigt, som kan tages med ind i udviklingen af teams og organisationen.
Stifindere er ekstraordinært gode til at skabe forandringer og realisere ambitiøse resultater, blandt andet fordi de er kommet til klarhed om, hvad de vil, og hvordan de vil komme allerbedst i mål. Både i forhold til relationer og projekter i deres organisationer – og ikke mindst familie og privatliv.
ER DU KLAR OVER, HVILKEN LEDELSESIDENTITET DU HAR?
I Stifinder arbejder vi med at give deltagerne nye erkendelser, nye måder at håndtere kendte problemstillinger på, nye indgangsvinkler til arbejdsopgaver samt evnen til at praktisere personligt lederskab.
Med afsæt i den følelsesmæssige intelligens samt uddannelses- og erfaringsmæssige baggrund, som du kommer med, videreudvikler vi de kompetencer, du har tilegnet dig gennem livet. Målet er at integrere dem i en mere personlig og autentisk ledelsesstil.
Vil du vide mere om, hvad du kan få ud af Stifinderprogrammet? Du er meget velkommen til at række ud til os eller læse om vores lederudvikling kursus.